Aquileia mozaikjai

Halottak napján Aquileia-ba menni nagyjából olyan, mint húsvétkor Rómában nyaralni. Ráadásul folyton beleesek abba a hibába, hogy a művészettörténeti szempontból fontos templomokat műemléknek tekintem, és elfeledkezem arról, hogy ezek többnyire ma is működő templomok. Szóval Halottak napján voltam Aquileia-ban, és hát persze hogy temetés volt a bazilikában! (Azért elég menő dolog ha az ember halotti miséje egy antik eredetű város román stílusú bazilikájában korakeresztény mozaikok között van megtartva.) És igen, tudom, hogy Halottak napja már lassan egy hónapja volt, és hogy nem túl jó hatásfokkal dolgozom a blogon, de a nehezítő körülményekről korábban már szóltam. 


Szóval amíg a templom "foglalt" volt, keresni kellett valami más látnivalót. Jó itáliai szokás szerint a bazilika mellett áll egy harangtorony (Campanile) és egy keresztelőkápolna (Battistero) is. A fenti ókeresztény mozaik a Battisteroban található. A páva nagyon fontos keresztény jelkép, a lélek feltámadását és halhatatlanságát szimbolizálja.


Ez itt fent már a Campanile padlómozaikja. Ezek a képek is a 4.században, Theodore püspök alatt készültek. Itt valamint a kápolna és a bazilika mozaikjain is állatokat, csipegető madárkákat és ornamentális mintákat mutatnak.


És íme a templom maga! A bazilika mai formáját a hildesheimi Szent Mihály-templom példájára tervezték. Nekem nagyon tetszett az emelt szentély és a confessio, de a mozaikpadló az igazán nagy szám. A képek a 4. században készültek és hihetetlenül kvalitásosak és változatosak. Ábrázolva vannak a templom építtetői, szentek, madarak, állatok, rengeteg tengeri élőlény, Jó Pásztor, ezeket pedig izgalmas geometrikus díszítés köti össze. Mivel az egész padlózatot mozaikdísz borítja, rengeteg fotó készült, amiből tényleg csak a kedvenceimet válogattam ki, hogy a Kedves Olvasó vizuális percepcióját ne terheljem túl.


Az egyik kedvencem: a kakas és a teknős találkozása a torony előtt. Érdekes szituáció.




A szentek, mártírok, adományozók portréi medalionokban vannak megörökítve. Nagyon aprólékos munka van ezek mögött, a ruhák, az arcok, a hajak valódi térbeliséget kaptak a tónusok "kirakása" révén.


Jó Pásztor pisztollyal. Neeeeeeem! Jó Pásztor bárányokkal - az ókeresztény művészet legkedveltebb ábrázolási típusa: Krisztus úgy vigyáz a híveire, mint a jó pásztor a nyájra. 


A geometrikus mintával határolt képmezőkben mindenféle állat megjelenik: siklót evő gólya, szarvas, nyúl, bárány, énekesmadarak. Nem mindegyik nagyon élethű, vannak elég nyúlánk nyulak - haha -, de nagyon szépek.






A szüretelés, borkészítés szintén Krisztusra és az ő tanainak a "feldolgozására" utal. Persze itt is a nő dolgozik... Egy másik helyen az eucharistia is megjelenik a mozaikokon.


A legámulatba ejtőbbek azonban a különböző tengeri lényeket bemutató mozaikok. Hihetetlen változatosan ábrázolják őket! Nincs két egyforma hal, de vannak delfinek, polipok, sőt még tengeri szörnyek is. Igazán hálásak lehetünk, hogy Aquileia közel van a tengerhez.


Az angyalkák is halásznak. Hát nem egy tipikus mozaiktéma. De a halak nagyon szuperek!




Azért néha pihenni is kell. Mennyi-mennyi hal!


Ez már Jónás, akit elnyel a cethal. Hát így is el lehet képzelni... De tessék szemügyre venni fent a delfint és a polipot!


Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése