Arena

Volt szerencsém még egyszer nyaralni idén nyáron, így pedig pótolni tudtam egy óóóriási hiányosságot. Sokszor voltam már Horvátországban, de Pulában még sosem. A városnézést természetesen az amphitheatrummal kezdtük, ami a világ 6. legnagyobb ilyen típusú építménye, hiszen 133 m hosszú, 105 m széles és 32 m magas. 
A római Colosseum-hoz hasonlóan itt is a Flavius-ok fogtak építkezésbe, de ezt legalább Vespasianus uralkodása alatt be is tudták fejezni. A gladiátorküzdelmeket és vadállatvadászatokat egyszerre 20.000 néző élvezhette, manapság pedig évente 400.000 turista keresi fel a pulai műemléket.


Építészeti szempontból hasonlít római rokonára a pulai aréna: az árkádíves szintek felett attikaszint húzódik. A nézőtér sorait folyosókon lehetett megközelíteni, az aréna alatt pedig kamrák és járatok biztosították a gladiátorok és az állatok elkülönítését. A külső falköpenyhez azonban itt 4 torony is kapcsolódott.





Léptékét tekintve érezhetően kisebb a római amphitheatrumhoz képest, de mégis elég komoly és jó állapotban maradt fent ahhoz, hogy az ember átélhesse a majd' 2000 éves építmény hangulatát.






A földalatti folyosókon, ahol egykor a harcosok készültek fel, most kiállítás mutatja be, hogyan nézett ki egy római kori olajsajtoló műhely. A tárlaton reeeeeeengeteg amphorát láthatunk.



Nincsenek megjegyzések :

Megjegyzés küldése